Regler för fiske i Väringen

4f44d009a0b7357b05d01d4e67f6c072För att få fiska i sjön Väringen krävs det både att du har egen båt och ett fiskekort. Det är Väringens Fiskevårdsförening som utfärdar dessa. Kortet finns att köpa på utvalda ställen i Örebro, Frövi och Opphammar. Man kan välja mellan personligt kort och familjekort.

Ett fiskekort ger dig rätten att utöva handredskapsfiske i Väringen. Oavsett om du dragfiskar under rodd eller fiskar med kast, mete eller bottenmete så får du maximalt använda två spön samtidigt. Den som besöker Väringen vintertid och har tänkt sig en dag med angelfiske från isen måste tänka på att inte använda fler än tio fiskeredskap. Om du föredrar vertikalfiske och/eller trollingfiske med en motordriven båt så går det bra, men bara om du betalar en speciell avgift till fiskekortet. I detta fall får man inte använda fler än fyra beten. Vad gäller fiskeredskap så får man inte använda flytutter, saxar, nät, burar och utestående göskubbar. Mjärdar är endast tillåtna vintertid och under vissa omständigheter.

Pengarna man betalar för fiskekort och avgifter går huvudsakligen till utplantering av, i runda slängar, 15 000 unga gösar och 300 öringar som är färdiga att fånga, samt till fiskevård i övrigt. Den fångstkvot man måste hålla sig till när man fiskar gös är fyra fiskar per dygn och kort. Om gösen är mindre än 45 centimeter måste man lägga tillbaka den i sjön. Fisket i Väringen kontrolleras av så kallade fisketillsynsmän. Man bör kunna visa upp både legitimation och fiskekort.

Gör dig redo för en härlig fisketur på Väringen, den fiskrika sjön ett par mil från Örebro. Men glöm inte att ta med dig fiskekortet, det kan stå dig dyrt! I värsta fall får fisketillsynsmannen beslagta både dina fiskeredskap och fångsten, likväl som din båt. Ta reda på vad som gäller innan du fiskar i Väringen. Sedan är det bara att ge sig ut och vänta på första nappet!